Mörk labyrint (Blind Descent) av Nevada Barr

Krypande spänning långt ner i underjorden

Mörk labyrint

Långt inne i en av grottgångarna i nationalparken Carlsbad Caverns skadas en medlem av en kartläggningsgrupp av en fallande sten och en stor räddningsoperation dras igång.

Anna Pigeon som jobbar som ranger i en grannpark får veta att den skadade är Frieda, en vän till henne, och att hon bett att Anna ska komma. Kämpande med sin rädsla för trånga, instängda utrymmen följer Anna med den första räddningsgruppen ner i underjorden. Under snabbmarschen in till den skadade när de klämmer sig genom trånga passager och firar sig nerför stup måste hon pressa sig till det yttersta i det klaustrofobiska mörkret. När hon till slut kommer fram till sin vän viskar Frieda: ”Det var ingen olycka.”

Skrivet om Mörk labyrint

Nevada Barr kan berätta en bra historia ända till slutet ...", skriver Lotta Olsson i DN. "Klaustrofobiskt, förstås, en becksvart isolering som inte står öde öar efter, och ett litet sällskap där alla är beroende av varandra för att överleva ... Mörker, mörker, och så enstaka pannlampor för att se vart man är på väg. Vad händer när en har bestämt sig för att alla verkligen inte ska överleva? Nevada Barr berättar som vanligt inte bara om mänskliga relationer, utan också om den oerhörda skönheten i nationalparkerna."
För den som har DN, läs hela  artikeln här.
Lotta Olsson, DN, 2019-01-19

"... Beskrivningarna av den sterila men stundom strålande vackra miljön i bergets inre är fylld av fascinerande detaljer. Mörk labyrint är ett lika klaustrofobiskt som spännande mordmysterium."
Pia Lindestrand, BTJ-häftet nr 1, 2019

"Nevada Barrs böcker om den mänskligt beskrivna rangern Anna Pigeon är utmärkt spänningsläsning ... Jag fick en nästan lika stark klaustrofobisk känsla som Anna Pigeon när jag läste om hennes och de övrigas kamp för att ta sig fram genom de trånga utrymmena och fira sig ner längs stup i sina försök att så snabbt som möjligt komma fram till sin skadade vän ... en spännande kamp mot tiden och mot den bångstyriga naturen. Man ska vara rätt härdad för att inte få kalla kårar längs ryggraden när man tas med in i denna helvetiska labyrint."
Karl Hjelm, Läs i DAST Magazine

”Jag har läst de flesta Pigeon-böckerna och har än så länge ’Blind Descent’ [Mörk labyrint] som klar favorit: den utspelas långt under jord i de djupa och kolmörka grottorna i Carlsbad Caverns nationalpark och kan ge även en härdad läsare klaustrofobi.”
Bo Lundin, Sydsvenskan

”Strålande ... Nevada Barrs beskrivning av
den här Hades-liknande underjorden – så
vacker, så mystisk och så förrädisk – har en
fantastisk kvalitet som känns i hela
kroppen.”
The New York Times Book Review

”En riktig pulshöjare ... Nevada Barrs sjätte
Anna Pigeon-deckare är den mest spänningsfyllda
hittills ... Barr kombinerar alltid förstklassiga
mysterier med en virtual reality-tur
i någon nationalpark ... Det finns skönhet
här. Ändå förlorar Anna aldrig sin skärpa i
en värld där ens liv hänger på att man har
en reservlampa till reservlampan.”
Detroit Free Press

”Nevada Barrs fängslande prosa håller en
stadigt i sitt grepp: Vi upplever Annas rädsla
intensivt och känner verkligen spänningen
under räddningen.”
Booklist

”En deckare som verkligen griper tag i en,
med en välgjord intrig ... Har du har svårt
att motstå en historia som är så skickligt
berättad att det känns som om du är där?
Då ska du lägga beslag på den här boken.”
Washington Times


Information om nationalparken
Länken tar dig till NPS (National Park Services) hemsida för nationalparken Carlsbad Caverns