Den största skogsbranden i Australiens historia - SVART LÖRDAG
Följ brandmännen och familjerna i det drabbade området när de försöker bekämpa elden. Innehåller också allmän information om skogsbränder, hur de uppkommer och beter sig.

Skrivet om Svart lördag
"Vi följer den lokala polisen som utan stöd utifrån försöker få grepp om situationen. Vi följer den frivilliga brandkåren som genom att agera på inlärda rutiner och instinkt räddar liv. Vi följer överlevandes kamp att först rädda sin egendom men sen förtvivlat kämpa för sitt och sina barns liv. Och det är berättelserna från just de överlevande familjerna, instängda i eldhavet i sina hus, som är starkast."
Boel på bloggen Böcker emellan, läs hela här

”Med medkänsla och ett starkt, livligt språk har Adrian Hyland verkligen lyckats med denna berättelse om skräck och fasa. Man kan känna rädslan och brandlukten när man läser boken … Det är en av årets bästa böcker.” Courier-Mail
 
Svart lördag är så mycket mer än en mans historia: det är historien om hur ett samhälle klarar en katastrof utan motstycke, om hur människor dog och överlevde i den katastrofen. I slutändan är det en berättelse om eld.” Canberra Times

Svart lördag (Kinglake-350) var shortlisted till Prime Minister´s Literary Award för faktaböcker

Adrian Hyland
Adrian Hyland bor i det område som drabbaded av branden, i St Andrews utanför Melbourne, och undervisar vid LaTrobe University. Svart lördag blev nominerad till flera australiska bokutmärkelser.  Han har även skrivit de prisbelönta spänningsromanerna Diamond Dove och Gunshot Road.

Studieguide: I Australien används boken i undervisningen, och det finns en studieguide framtagen av CFA (County Fire Authority). Finns här Studieguide

Svart lördag - historien om Australiens mest förödande skogsbrand

av Adrian Hyland


Provläs!   

Faktabok

Världens mest brandbenägna område ligger i Australien.
  Lördagen den 7 februari 2009 är ännu en rekordvarm dag. Några mil norr om Melbourne kommer en gnista att starta en brand. I den starka vinden växer den till en jättelik skogsbrand som rör sig med ofattbar hastighet. När allt är över har 173 personer omkommit i skogsbränderna den Svarta lördagen.
  Katastrofen skildras av bokens huvudperson som är polis i ett av de drabbade samhällena. Genom hans och andras ögonvittnesskildringar kommer läsaren nära händelserna. Vi får följa poliserna, brandmännen, familjerna som kämpar mot elden – men det här är ingen vanlig skogsbrand, och till slut handlar det bara om att överleva.
  Omväxlande med beskrivningarna av detta specifika brandförloppt ges bakgrunder och relaterad information. Beskrivningen av skogsbränder, hur de uppkommer och beter sig är giltig även utanför Australien. Liksom avsnittet som beskriver hur människor reagerar i katastrofsituationer. Även Australien har problemet med  anlagda bränder och framtiden ser mörk ut då allt fler och allt värre bränder förutspås som en följd av ökande temperatur.