Eftersom det är problem med länken till DN, har vi lagt upp en kopia av bloggen här:

Jultips Deckare 2014

Skrivet av Lotta Olsson 14:57, 12 december 2014 i kategori Deckare

Jag har visserligen skrivit en lista över de bästa deckarna i år tidigare här på bloggen, och nånstans efter helgerna börjar jag med min de-hundra-bästa-deckarna-någonsin-lista.
Och i morgon kommer jag med ett endaste litet deckartips inför julen i DN, och tipsar lite i Lundströms Bokradio dessutom.
Det räcker ju inte, ni hör.

Här är en lista över deckare som jag skulle köpa i julklapp till nån om jag inte redan hade tvingat mina närmaste att läsa dem:

Den som inte läste Gillian Flynns ”Gone Girl” (Pocketförlaget) förra året bör få en ny chans för den är allra bäst.

Från årets utgivning väljer jag:
Tove Alsterdals ”Låt mig ta din hand” (Lind & co)
Eva Dolans ”Lång väg hem” (Modernista)
Jo Nesbös ”Sonen” (Piratförlaget)
Nevada Barrs ”Stum rädsla” (Hoodoo).


Den sistnämnda tipsar jag om både i DN och i radion i morgon. Av någon outgrundlig anledning är det första gången Nevada Barr (hon heter så, på riktigt!) översätts till svenska, av ett pyttelitet nytt förlag. Jag läste ”Vargavinter” först, iskyla, djup snö och en liten grupp forskare utlämnade till varandra och
vargarna på en ö vid gränsen till Kanada.
Sen skulle jag snällt vänta över helgen tills förlaget skickade ”Stum rädsla”. Men förläggaren skickade också en pdf, ett korrektur, på mailen. Ifall jag inte klarade att vänta (hur visste hon det?).
Särbon hade snott läsplattan och kluckade förnöjt över något gotländskt mord. Vad göra?
Tja, jag skulle ju bara titta på ”Stum rädsla”… Bara läsa några sidor…
Fyrahundratjugotvå sidor senare var jag rätt vindtirig. Mobilen är väldigt, väldigt liten att läsa på. Men det går när boken är tillräckligt spännande.

Men hörni! Glöm inte att köpa antikvariska böcker! Gräv fram en gammal H-K Rönblom åt någon ung släkting som tror att humor och formuleringsförmåga inte finns i den äldre generationen. Köp Laurie R Kings ”Farlig begåvning”, Steve Hamiltons ”Tystnadens gåta” och Louise Pennys ”Mörkt motiv” bara för att de är så fruktansvärt bra! H-K Rönblom och Laurie King får man bara tag i antikvariskt (eller på engelska) via www.antikvariat.net och www.bokborsen.se, de andra finns också i pocket.