Nevada Barr   Foto: Donald Paxton Nevada Barr Foto: Donald Paxton

Nevada Barr är uppväxt i Sierra Nevada, USA. Hon har studerat teater och jobbade i 18 år med olika jobb inom teater och  i filmbranschen. Under den tiden blev hon intresserad av miljörörelsen och började arbeta som ranger i olika nationalparker under sommarsäsongen. Den erfarenheten har hon använt när hon skrivit spänningsromanerna med rangern Anna Pigeon som huvudperson. Nevada Barr bor nu i New Orleans med sin man, fyra katter och två hundar.

Här kan du läsa en researtikel om Utah, Nevada och Colorado skriven av Nevad Barr för The Guardian . I den imponerande naturen i dessa stater utspelar sig fem av hennes böcker, inklusive Stum rädsla som var den första att ges ut på svenska.

Vad är bakgrunden till hennes namn, Nevada?
    I Ystads Allehanda, 2015-04-21, har kulturskribent Bengt Eriksson frågat Nevada Barr om det, och hon berättar: "Mamma, som var pilot och flygmekaniker hade den egenheten att hon inte ville låta någon utan flygerfarenhet sköta om hennes plan. Likadant när hon blev gravid: förlossningsläkaren skulle vara en kvinna. Det fanns inte så många men hon hittade doktor Mary i Yerington, Nevada. Oavsett om det blev en pojke eller flicka skulle barnet heta Nevada, bestämde mamma."
    Han frågade också om det stämde att Anna Pigeon är hennes alter ego? "Det var mer förr", svarar Barr. "På senare år, när hon och jag blivit äldre, har vi utvecklats åt olika håll. Hon är en bättre ranger än vad jag var. Och längre, och sötare ..."

Vill du veta mer om Nevada Barr?  Här är ett par intervjuer på engelska:
BookThink
University of Idaho